Tehtäviä lukiolaisille

Tälle sivulle on koottu Kahvit Näppikselle -podcastiin liittyviä tehtäviä lukioiden käyttöön. 

Tehtävät soveltuvat hyvin esimerkiksi laaja-alaisen osaamisen opetukseen äidinkielen, filosofian, psykologian, historian, yhteiskuntaopin ja terveystiedon tunneille. Tunnille voi valita yksittäisiä tehtäviä, jotka sopivat käsiteltävään aiheeseen.

Kausi 1

Jakso 1 – Tekevätkö koodarit tietämättään politiikkaa?

Teemat: Yhteiskunta, design, media, politiikka, arvot

Yhteiskuntatieteilijät eivät ymmärrä teknologiaa ja ohjelmistokehittäjät eivät ymmärrä valtaa, väittää tutkija Matti Nelimarkka. Miten Helsingin kaupungin sovellus vastaa, kun kaupunkilainen ihmettelee kesken jääneitä katutöitä? Miksi Twitterin pitää olla nopea? Tiedostaako Kelan ohjelmistotiimi ideologiansa?


Tai kuuntele täältä

Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mikä on käyttöliittymä?
 2. Millaisilla tavoilla voidaan rajoittaa ihmisen näytöllä viettämää aikaa? Onko ruutuajan rajoittaminen mielestäsi tarpeellista? Miksi? 

Soveltavat tehtävät:

 1. Yhteiskuntaopin ylioppilastehtävä (kevät 2017). Tekstissä 4.1 pohditaan sosiaalista mediaa vaikutuskanavana. Arvioi blogitekstiä hyödyntäen sosiaalisen median vaikutusta yhteiskunnalliseen keskusteluun.
 2. Sosiaalisen median käytön rajoittaminen on herättänyt paljon keskustelua, puolesta ja vastaan. Pohdi rajoittamisen etuja ja haittoja sekä yhteiskunnallisella että yksilön tasolla. Voit käyttää halutessasi aineistona artikkelia Kiinassa alaikäiset saavat jatkossa pelata videopelejä vain kolme tuntia viikossa – nettipelejä on kutsuttu ”sielun oopiumiksi (linkki).

Valmis tehtävien kanssa? Esimerkkivastauksiin

Jakso 2 – Kenen on vastuu, kun teknologia muuttaa meitä?

Teemat: Yhteiskunta, design, media, politiikka, arvot

Teknologia ei vie aina eteenpäin, sanoo ohjelmistotuotannon työelämäprofessori Marjo Kauppinen. Kenen on vastuu, jos teknologia alkaa muuttaa käyttäytymistämme, kuten älypuhelimet ovat tehneet? Kriittisen ajattelun tärkeydestä puhutaan paljon, mutta onko sille aikaa, kun deadline painaa päälle?


Tai kuuntele täältä


Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Millaisia käsityksiä ihmisillä on yleensä käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta?
 2. Millaisia sosiaalisen median hyviä ja huonoja puolia jaksossa mainitaan?

Soveltavat tehtävät:


 1. Tee A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki.fi-palvelussa julkaistu Facebook-riippuvuustesti (https://nuortenlinkki.fi/testialue/testit/facebook). Mitä ajatuksia testin tulokset herättävät? Jos et käytä Facebookia, voit käyttää Facebookin sijasta testissä jotain muuta sovellusta.

Jakso 3 – Millainen työpari lääkäri on tekoälylle?

Teemat: Lääketiede, tekoäly, datatiede 


Tekoälypohjainen kone oppii huonommin kuin kolmevuotias lapsi, sanoo tohtorikoulutettava Iiris Sundin. Mutta jos sitä opetetaan, se voi tunnistaa tehokkaasti syövän, ehdottaa sopivinta lääkettä tai luoda hoitoennusteen. Kone ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole reilu. Millaiseen tekoälyjärjestelmään lääkäri voi luottaa? ”

Iiris Sundinin erikoisalaa on tekoälyn ja ihmisen vuorovaikutus lääketieteessä. Väitöskirjassaan hän tutkii todennäköisyysmenetelmiä koneoppimisessa.


Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mitä on tekoäly?
 2. Mihin tekoälyä voidaan käyttää lääketieteessä?
 3. Miksi erehtyväistä ihmislääkäriä tarvitaan myös tulevaisuudessa, vaikka kone hoitaa monet tehtävät ihmistä nopeammin ja tarkemmin?
Tai kuuntele täältä

Soveltavat tehtävät: 

 1. Lue Helsingin Yliopiston artikkeli “Al­go­rit­mi syr­jii, jos data oh­jaa sitä vää­rin – te­ko­ä­lyl­tä ei sil­ti kan­na­ta pii­lot­taa ar­ko­ja asioi­ta”. Millaisia tekoälyyn liittyviä ongelmia artikkelissa tuodaan esiin?


Jakso 4 – Miksi meillä ei ole tuhatta ystävää, vaikka teknologia tuo kaikki tutut lähelle

Teemat: Sosiaalinen media, verkostot, data

Koronapandemia on opettanut meille sen, että ihmissuhteidemme lonkerot ulottuvat kaikkialle maailmaan. Teknologiasta ja globalisaatiosta huolimatta sosiaaliset verkostomme ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia kuin metsästäjä-keräilijöillä, sanoo verkostotutkija Jari Saramäki. Nykypäivän verkostodata on pitkälti isojen yritysten käsissä, mutta miksi 15 vuotta vanha matkapuhelindatakin pitää yhä kutinsa? Entä onko kuplautumista ollut aina? Mitä samaa on simpansseissa, Einsteinin kirjeenvaihdossa ja nykypäivän tsättäilyssä?


Jari Saramäki on laskennallisen tieteen professori ja verkostotutkija Aalto-yliopistosta. Hänen tutkimusryhmänsä pääsi ensimmäisenä maailmassa tarkastelemaan koko valtion laajuista matkapuhelindataa.Tai kuuntele täältä


Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mitä koronapandemia on opettanut meille verkostoista?
 2. Millaisia erilaisia verkostoja podcastissa mainitaan?

Soveltavat tehtävät: 

Lue tieteellinen artikkeli Romantic Partnerships and the Dispersion of Social Ties: A Network Analysis of Relationship Status on Facebook. Selitä omin sanoin, miten kahden henkilön Facebook-verkostojen perusteella olisi mahdollista päätellä näiden henkilöiden välillä olevan romanttinen suhde.

Jakso 5 – Avaruus on ääretön, tallennustila ei - onko avaruustutkimuksen seinä tullut jo vastaan?

Teemat: Avaruus, fysiikka, matematiikka, data

Aurinkoa ja sen aktiivisuutta tutkiva Maarit Käpylä tuijottaa työssään enemmän numeroita kuin taivaankantta. Tähtitieteen ja avaruusfysiikan havaintoaineistot ovat niin valtavia, että jopa supertietokoneet ovat pulassa aineiston määrän ja monimutkaisuuden kanssa. Laskenta on myös kallista ja kuormittaa ympäristöä.

Miltä avaruus näyttää tietokonesimulaatiossa? Entä miten eksponentiaalisesti kasvava datamäärä mullistaa avaruustutkimusta?

Professori Maarit Käpylä on astroinformaatikko, joka käyttää tietojenkäsittelyn menetelmiä tutkiakseen avaruuteen ja taivaankappaleisiin liittyviä kysymyksiä. Käpylän tutkimus tuo muun muassa aurinkomyrskyt supertietokoneiden laskettavaksi.


Tai kuuntele täältä

Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mitä avaruusfysiikka tutkii? Mitä haastateltava Maarit Käpylä tutkii? 
 2. Mitkä ovat tällaisen tutkimuksen haasteet?


Soveltavat tehtävät: 

 1. Lue artikkeli Vaurioituuko sähköverkko? Sammuvatko satelliitit? Avaruusfyysikko Minna Palmrothin mielestä ison aurinkomyrskyn ongelmiin pitäisi jo varautua (linkki: https://yle.fi/uutiset/3-11880846). 

Jakso 6 – Miksi kaupunkeihin halutaan älyä?

Teemat: Yhteiskunta, kaupungit, digitalisaatio

Digitaalisuus on tuonut ja tuo tulevaisuudessakin valtavia mahdollisuuksia kaupunkisuunnitteluun. Älykaupungit eivät kuitenkaan ole automaattisesti viihtyisiä paikkoja elää, muistuttaa kulttuuriantropologi Johanna Ylipulli. Millainen olisi tasa-arvoinen älykaupunki? Entä miten pohjoismaisen hyvinvointivaltion periaatteet istuvat älykaupunkien ideaan?

Johanna Ylipulli on kulttuuriantropologi ja digitaalisen kulttuurin dosentti, joka tutkii teknologiaa ja sen roolia ihmisten arjessa ja esimerkiksi kaupungeissa.Tai kuuntele täältä

Vastaa kysymyksiin podcastin pohjalta:

 1. Mitä kulttuuriantropologi tutkii?
 2. Mikä on älykaupunki?
 3. Miten älykaupunkiajattelua on kritisoitu?
 4. Millaisia tasa-arvohaasteita älykaupunkeihin liittyy?


Soveltavat tehtävät: 

 1. Pohdi, millainen on mielestäsi toimiva kaupunki?
 2. Etsi päivän aikana arjestasi digitaalisen älykaupungin piirteitä. Ota havainnoistasi kuvia tai listaa niitä ylös paperille.

Jakso 7 – Onko kaikki maailman kuvat jo otettu?

Teemat: Sosiaalinen media, digitalisaatio, yhteiskunta, teknologia

Ihminen ei ole koskaan elänyt niin kuvallista elämää kuin nyt, ja somen filtterit ovat tehneet tekoälyn buustaamasta kuvanmuokkauksesta peruskauraa. Mitä koneet voivat opettaa meille maailmasta, kun ne oppivat näkemään meitä paremmin? 


Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Jaakko Lehtinen on tehnyt lähes koko uransa tietokonegrafiikan parissa. Hän toimii myös tutkijana yhdysvaltalaisessa NVIDIA-yhtiössä, jossa hän tutkii kuvien mallintamista koneellisesti.
Tai kuuntele täältä

Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mitä on koneoppiminen? Miten koneoppiminen yksinkertaisuudessaan toimii esimerkiksi kuvantunnistuksessa?
 2. Millaisia kuvien haasteita ja ongelmia podcastissa tuodaan esille?
 3. Tunnista kuvamanipuloidut kuvat.


Soveltavat tehtävät: 

 1. Nauhoittakaa n. 10-15 minuutin podcast 2-3 hengen ryhmissä. Valmistelkaa äänitystä varten vähintään 2 kysymystä per henkilö, jotka liittyvät Kahvit Näppikselle -jakson aiheeseen. Käykää podcastissanne läpi kirjoittamianne kysymyksiä, jonka lisäksi voitte keskustella vapaasti jakson herättämistä ajatuksista. Äänityksen voi tehdä esimerkiksi älypuhelimen sanelimella.

Jakso 8 – Kvanttimekaniikka vaikuttaa käsittämättömältä, vaikka siinä ei ole mitään mystistä

Teemat: fysiikka, monitieteinen osaaminen

Kun siirrytään atomeja pienempiin hiukkasiin, luonnontieteiden säännöt eivät enää pädekään. Tämä saa taviksen pään hyvin todennäköisesti pyörälle, mutta Mikko Möttösen se sai opiskelemaan kvanttimekaniikkaa. Millaista on tutkia päivät pitkät asioita, jotka eivät tutuilla säännöillä selity? Mitä meidän tarvitsee ymmärtää? Tajuammeko oikeastaan mistään mitään?


Mikko Möttönen on kvanttiteknologian professori Aalto-yliopistossa ja VTT:llä. Hän on kehittänyt tutkimusryhmänsä kanssa maailman vähäkohinaisimman bolometrin eli lämmitykseen perustuvan säteilyilmaisimen.Tai kuuntele täältä

Kuuntele jakso ja vastaa kysymyksiin sen pohjalta: 

 1. Mitä on kvanttimekaniikka?


Soveltavat tehtävät: 

 1. Piirrä käsitekartta artikkelin Monimutkaista mutta ei mahdotonta – Miten maallikko saa kiinni maailmankaikkeuden hännänpäästä? käsitteistä ja niiden suhteista. Voit lisätä käsitekarttaan myös podcastissa ilmeneviä määrittelyjä.


Haluatko saada tiedon uusista kausista heti sähköpostiisi?

Liity sähköpostipostilistalle:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Sulje ikkuna ❌